Fotoskola – Ta bättre naturbilder

I artikeln ”Tips för bättre foton” gavs generella råd för att få snyggare och bättre komponerande foton. Här presenteras fem steg till bättre naturbilder – oavsett om mobilen eller en systemkamera används.

1.Vidvinkelfunktionen på mobilen

Vidvinkelfunktion finns i de flesta nyare mobiler. Ett flertal bilder kan tas med kameran varpå dessa ”sätts ihop” till ett mäktigt foto med stor vidvinkel. Framförallt effektivt för att fånga känslan av naturens storhet.

  1. Lång slutartid

Lång slutartid kan användas för att fånga naturfenomen så som norrsken. Men det krävs att stativ används!

  1. Gå en naturfotokurs

Att läsa böcker eller se på Youtube kan ge en bra grund. Men det bör inte likställas med att gå en lärarledd fotokurs. Kurser hittas regelbundet över hela landet med olika inriktningar mot allt från vilda djur till blommor eller klippor. Det kan vara kvällskurser likväl som helgkurser – eller distanskurser. Exempelvis erbjuds heldagskurs via happy-day.se/naturfotokurs

  1. Lek med perspektiven

Nära eller långt ifrån? Från sidan eller nerifrån? Med drönare går det enkelt att skapa ett effektivt uppifrån-perspektiv. Det kan även vara häftigt att foto samma saker – men från olika perspektiv – och skapa ett collage av detta.

  1. Tidig morgon och sen kväll

Ett klassiskt tips, gällande naturfotografering, är att gå ut tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Solens strålar kommer nu att ”leta sig fram” i skogen och skapa unika förutsättningar. Exempelvis är det ett effektivt sätt att få fram känslan av en urskog eller ”trollskog”.

  1. 5. Människa i kontrast till natur

Naturfoto behöver inte utesluta människor. Det kan ofta bli ett effektivt komplement för att visa på naturens storhet. Oftast används människor på fotot för att illustrera hur stort något är. Men det går självklart att även använda olika färger och för att skapa kontraster och komplement i bilden.

  1. Skönheten i det lilla

Det krävs inte en lång utflykt i skogen för att fånga naturen på bild. Utgå från ett macroperspektiv och fånga getingen som sitter på blomman, knoppar som brister eller ägget som kläcks i fågelboet…

  1. Hitta inspiration från flera håll

Ovan presenteras fem vägar till bättre naturbilder. Men ta även inspiration från flera andra källor. Det är självklart att alla tips inte passar alla fotografer. Exempelvis kan ett flertal artiklar om ämnet hittas på digitalfotoforalla.se/fotografering/naturbilder/ta-fina-naturbilder