Fotoskola – Tips för bättre foton

Framkallning i all ära – men hur roligt är det att lägga ner tid på en bra framkallning om inte bilderna är bra tagna? Självklart gäller affektionsvärde, och varje foto behöver inte ha rätt ljus, fokus och bakgrund för att vara roligt att titta på och spara. De här tipsen hjälper dig dock att riktigt bra foton, helt på egen hand. När du har fått till dina foton, är ett tips att leta efter förmånliga erbjudanden om framkallning. Ett bra erbjudande kan till exempel vara att ta del av en Inkclub rabattkod.

Känn till din blixt väl

Ett av de vanligaste misstagen som görs när det kommer till fotografering är att inte känna till blixtens räckvidd. Varför blir det här ett misstag då? Helt enkelt för att bilder som tas, där objektet är bortom din blixts räckvidd, kommer att bli för mörka.

Det är vanligt bland populära kameror att de har en blixt med en räckvidd på ungefär fyra och en halv meter. Det här skiljer sig dock mellan olika kameror och det bästa är att läsa sig till dessa siffror i manualen.

En bra tumregel är att inte gå så mycket längre än 5 steg bort från objektet när du fotar med blixt. Gör du det finns det en stor risk att bilden blir alldeles för mörk. Om du har tid kan du såklart testa dig fram några gånger och se vilket avstånd som funkar.

Tips för bättre foton

Tänk på ljuset

Ljuset är en mycket viktig del av en bild – det påverkar nämligen allt du fotograferar. Beroende på vad eller vem man tar en bild av, kan olika typer av ljus passa sämre eller bättre. På en riktig solig dag, kan det hända att farmors rynkor framhävs av det starka ljuset. På en molnig dag med lite mjukare ljus kan det istället ha motsatt effekt, d.v.s att rynkorna drar mindre uppmärksamhet till sig.

Om du inte gillar ljuset över det/den du ska fota – förflytta. Antingen dig själv eller det som ska avbildas. Om du ska ta landskapsbilder är det en god idé att antingen vara ute i gryning eller skymning. Dessa tider på dagen tenderar att skapa ett intressant ljus som gör sig bra på bild.