Framkalla bilder – med text?

Det blir allt vanligare att fotoföretag erbjuder mer flexibla lösningar än att enbart erbjuda klassiska framkallningar. Bland de produkter som fått mycket stor framgång är fotoböcker, fotomuggar och foto-tröjor. Även när det kommer till klassiska foton finns nya innovativa lösningar att välja på.

Bland annat kan man välja att sätta text på fotot och skapa ett collage. Det kostar visserligen lite mer – men blir i gengäld väldigt snyggt. Här presenteras hur du kan jobba med text och bild på olika sätt.

Alternativ 1 – Bara foto

Framkalla bilderna själv och välj  standardmåttet. Det går då att framkalla bilderna mycket billigt, inte sällan kring ca 1kr st. Ta sedan en fotopenna (stark tusch som fäster på foton) och skriv din text. Eller klistra fast fotot på en hård vit kartong och skapa en ram som går att skriva på.

Alternativ 2 – Bara text

De som börjar prova sig fram med olika citat, ordspråk och andra texter inser snart att det kan vara snyggt att skapa tavlor med text – utan foto. Det finns E-butiker som specialiserat sig på detta utbud.

Många gånger finns färdiga mallar att välja mellan. Det är citat får kända personer som är skrivna i en stil som passar citatet. Men hos vissa finns även möjligheten att skapa en eget utformad tavla med ett eget citat.

Genom att ange citatet formas det utifrån den känsla som ska förmedlas. Sätt tavlan bredvid en förstoring och de kommer matcha varandra.

Alternativ 3 – Foto med text

Några få fotobutiker erbjuder sina kunder att redigera bilderna via deras hemsida. Där finns onlineverktyg som kan användas för att lägga dit text, figurer, ramar osv. Det kan alltså liknas med ett fotoredigeringsprogram även om redigeringsmöjligheterna är relativt begränsade. En rekommendation är att testa detta då man kan skapa mycket effektiva resultat.

Var hittar du citaten?

Det finns sidor med citat kategoriserade efter ämne eller person som sagt citatet. Det finns även de som specialiserat sig på filmcitat eller kända ordspråk. En av de mer kompletta sidorna är citat-och-ordsprak.se. Kika in och fundera på vad du vill förmedla på din bild – med eller utan foto.