Framkalla – Eller skriva ut?

När det kommer till foto är det många val man behöver göra. Detta även efter att det perfekta fotot är taget. Hur ska det ramas in? Hur ska det framkallas? Ska det ens framkallas eller ska det presenteras i digital fotoram? Behöver det redigeras?.

En av frågorna man kan ställa sig är om fotot ska framkallas eller om det istället ska skrivas ut. Vad är billigast? Det beror lite på hur man arbetar med sitt foto.

Billig framkallning eller billigt bläck

Att framkalla ett foto för 1kr är inte alls svårt. En mängd fotoföretag erbjuder detta pris och då är det ofta billigare att framkalla än att skriva ut fotot. I alla fall om man jämför mot vad det kostar att skriva ut med en bläckstråleskrivare. Men så fort som storleken inte är standard (10*15 eller 10*13) går priset upp på framkallning. Det kan då vara billigare att skriva ut själv. Allt beror på kvalité och storlek på fotot.

Idag är priset på bläck och lasertoners väldigt pressat vilket självklart gynnar konsumenterna. Det allra vanligaste är att köpa detta online eftersom man så snabbt kan hitta exakt den produkt som passar. Ett av företagen som erbjuder pressade priser på förbrukningsmaterial till skrivaren är Handyink. Klicka här för att komma till deras hemsida.

Kvalité i längden

En annan sak man bör tänka på är kvalitén och möjligheten att få det absolut bäst. Där vinner faktiskt riktigt bra fotoskrivare som man använder fotopapper till. Den som redigerar och är nöjd med sin bild kan välja att skicka den för framkallning. Men det är inte alltid bilden återger exakt den färgskala som skärmen visade under redigering. Den som inte är exakt nöjd måste redigera om, framkalla igen och vänta någon dag. Det kan då jämföras med att skriva ut fotot på en fotoskrivare i ett mindre format först. Detta för att se hur bilden blev och sedan skriva ut det i större format. Det går snabbare och i och med att man kan testa sig fram med mindre format kan även priset bli lägre – i längden.