Framkalla på Canvas

Att framkalla på Canvas istället för på klassikt fotopapper har ökat i popularitet de senaste åren. Det är inte så konstigt då fördelarna är flera.

För det första ser motivet mer ut som en tavla än ett foto. En bild som framkallas/trycks på canvas lyfts fram på samma sätt som en målad tavla. Detta då det är liknande tyg som används på canvastavlor som av de som målar. Tack vare dess lätt skrovliga yta på tyget skapas en matt och levande yta.

För det andra är det mycket lätt att hålla canvas rent. Här behövs inte något skyddande glas så som ofta används på de mer finare tavlorna. Skulle någon sätta ett finger på tavlan blir det inte alls samma fettfläckar som på ett fotografi. Utöver det är det mycket lätt att rengöra canvas med en fuktig trasa.

Montering

Canvas Of SwedenNär det kommer till montering av canvastyget på en ram finns det två alternativ. Antingen väljer man att företaget som gör själva canvastrycket även fäster duken på ramen eller så väljer man att göra det själv.

Den som gör det själv håller nere priset men samtidigt är det inte helt enkelt att få det riktigt snyggt. Men med viss övning klarar de flesta att montera ihop ram och canvastyg. Därmed kan man stolt säga att man inte bara tagit fotot utan även skapat tavlan i sin helhet.

Den som vill montera canvas på egen hand kan med fördel träna någon gång innan man gör det på den canvas som har det riktiga motivet. En rekommendation är att införskaffar vinkelhake, häftpistol, och sax. Därtill använder många även en gummihammare. Man kan därmed slå lite löst på ramen för att korrigera den och detta utan att det blir märken. Följ instruktioner på Youtube eller på de sidor som säljer canvastavlor.