Om man bara ska köpa ett objektiv

När man köper en ny systemkamera är det vanligt att man får med någon typ av normalzoomobjektiv. Det är ett utmärkt första objektiv om man vill använda samma objektiv till alltifrån familjebilder till landskapsmotiv. Nedan presenteras flera goda skäl till varför det första objektiv man själv köper därefter borde vara ett fast 50mm-objektiv.

Olika namn på objektivet fast 50mm

Ofta kallar man objektivet för fast 50mm, trots att det egentligen bara heter så om man använder sig av en fullformatskamera, dvs en kamera med 35mm stor sensor. En kamera av modellen fullformat är mer påkostad. En systemkamera man fått i födelsedagspresent eller kanske köpt som sin första systemkamera är oftast inte en fullformat. Med en mindre sensor krävs det andra mått i objektivet för att kameran ska ge samma bildutsnitt som en fullformat. Så kanske ska man istället leta efter ett fast 25mm om man ska köpa ett objektiv till sin Panasonic Lumix GX8. Talar man med säljaren till fotoutrustningen och berättar att man vill ha ett objektiv som motsvarar fast 50mm, så får man hjälp att hitta rätt modell till sin kamera.

Läs vidare om Systemkamera

Vad är så bra med fast 50mm?

Det finns många fotografer som nästan genomgående använder sig av sitt fasta 50mm-objektiv. Skälen är flera, så som:

  • Ljusstarkt. Ett fast 50mm är ofta mer prisvärda än zoom-objektiv när det gäller att hitta ett ljusstarkt objektiv. Med ljusstarkt menas här ett objektiv med så stor bländare som möjligt.
  • Vacker bokeh. Med bokeh menas den suddighet som uppstår bakom det skarpa huvudmotivet.
  • Tar inte så stor plats. Lätt att bära med sig.
  • Ökar kreativiteten. Med ett fast objektiv blir man inte stillastående i sitt fotograferande, utan får röra sig för att hitta rätt utsnitt. Inte sällan är det lättare att då finna en mer kreativ spännande vinkel av sitt motiv.