Rama in med passepartout

Det är många val man måste göra när foton framkallas för att användas för att pryda väggarna i huset. En av frågorna är om man ska rama in dem eller inte. Det finns vanligtvis tre sätt att använda sig av för att framhäva sina bilder, använda ram, passepartout eller göra en så kallad fotovägg.

Ram

En vanligt sätt är att rama in sina foton med en tavelram. Dessa finns i mängder av färger och former. De tjockare ramarna passar bättre till stora bilder och gärna då med lite mer mäktigt motiv. Kanske familjefotot eller en bild på någon jakttrofé från hösten. De mindre bilderna ramas hellre in med enkel enfärgad ram och ställs på bord eller sätts upp i små grupper på väggen.

Passepartout

Något som blivit allt mer vanligt på senare år är att rama in sitt foto med en passepartout. Det ger en mycket effektfull inramning som gör att man som åskådare fokuserar lite extra på motivet. Detta består av en oftast svart papp platta i kartong som monteras runt bilden.

Precis som med fotoramarna kan den som vill använda sig av en passepartout hitta ett stort utbud av olika storlekar och former. Här finns collagevarianterna där man sätter in flera foton i samma ramstruktur likväl som den vanligaste dvs de som är kvadratiska eller rektangulära. Att köpa en passepartout kan även skäras i den storleken man vill ha den vilket gör den något mer flexibel än tavelramen.

Fotovägg

Det kallas för många olika saker men går ut på att sätta upp mängd foton på en liten yta. Vissa sätter dem så tätt att de överlappar varandra medan andra låter dessa foton sitta med mer luft mellan sig. Hur man vill ha det handlar mest om tycke och smak men även till viss del om vad bilderna illustrerar. Det finns även speciella fotohållare som sätts på väggen som kan hålla i ett 20-tal foton.

Så om man ska välja tavelramen, passepartout eller fotovägg beror alltså på vad som blir snyggast hemma. Alla fyller sina behov.