Reparera – Fotografera – Dokumentera

Har du ett stort intresse för att meka med bilar? Och att fotografera? Prova på att mixa dessa intressen nästa gång som bilen ska renoveras. Det skapar inte bara en dokumentation på arbetets gång utan kan även öppna upp för häftiga bil(d)collage.

Att fotografera vid större fordonsrenoveringar är något som ofta rekommenderas. Det handlar då främst om att man ska kunna gå tillbaka och se var olika delar satt. Både utifrån placering, vinkel och med vilka skruvar. Det kan se så otroligt enkelt ut när man monterar ner delarna – men när de sedan ska ihop visar det sig vara svårare än man förväntat sig. Då är foton en perfekt hjälp.

Man kan även lägga linjaler eller annat mätverktyg bredvid detaljer för att på så sätt visa på fotot detaljernas storlek. Det kan vara mönsterdjup på ett sommardäck likväl som kopplingsschema för eldetaljer.

Dokumenteringen är även rolig att ha för att se hur förändringen sakta men säkert skett med fordonet. Många har samlarobjekt som de renoverar över ett flertal månader. Varje vecka sker en liten förändring och förbättring. Tar man då för vana att ta ett eller flera kort varje vecka skapas en fotodagbok över hur renoveringsobjektet resulterar i det nya fordonet.

Ett tips är att ställa fordonet mot en enfärgad vägg när de viktigaste dokumenterande bilderna ska tas. Då slipper man det röriga i bakgrunden som allt för ofta stör i foton. Kom ihåg att ta bilder från flera olika håll. Det kan även vara smart att markera i marken var stativet stått samt hur det varit monterat. Att få exakt samma vinkel varje gång kan vara svårt men genom att tänka efter går det att uppnå relativt bra.

Är det riktigt små detaljer som ska fotograferas så undersök om kameran har makro-läge. Med detta läge kan man gå riktigt nära och skapa detaljerade bilder som både gör sig snygga på verkstadsväggen och i dokumenteringsboken.