Skapa fototapet via eget foto

Den som vill köpa en fototapet har mängder motiv att välja mellan. Några av de större företagen på marknaden erbjuder hundratals bilder via deras webbplats som kan väljas när fototapeten ska tryckas. Ett ytterligare alternativ är att du använder din egen bild på fototapet. Några alternativ är då följande:

Digitalt foto:

För den som har ett digitalt foto som ska användas på fototapeten är den enklaste vägen att ladda upp detta via fotobutikens hemsida för att därmed se digitalt hur tapeten kommer att se ut. I detta läge kommer även programvaran (allt sker online) varna om bilden har för dålig upplösning. Med tanke på att en fototapet är ett mycket stort fotografi krävs det att upplösningen är hög på bilden för att bilden inte ska bli grumlig. Hur stor bilden måste vara beror på storleken på tapeten.

Pappersfoto:

Många har äldre bilder som enbart finns i pappersformat. För att föra över dessa till en fototapet behöver de första digitaliseras. Detta kan genomföras på egen hand via en scanner men det är en rekommendation att istället skicka in pappersfotot till fotobutiken och be dem göra denna scanning. Det kostar visserligen något extra men de vet exakt vilken kvalité som krävs på fotot och kan därmed justera scanningen så att bilden passar det format som tapeten ska vara på. Kort sagt ökar chansen till ett bra fotoresultat.

Foto med behov av redigering:

Även om det finns repor eller andra skador på fotot så betyder det inte att fotot inte går att använda. Det finns retuscherare som enbart jobbar med att återskapa och reparera äldre och skadade foton. Detta just för att man sedan exempelvis ska kunna göra en större förstoring. En del fotoföretag har även samarbete med sådana företag, eller har tjänsten inom företaget, och därmed kan man enkelt få hjälpen innan bilden printas ut på tapeten.